A "Magyar Tempe" nyomában...

Hámor

Hámor

Filmkultúra Lillafüreden

Avagy egy ősrégi CineFest

2023. október 13. - SuTóth

  

Lillafüredhez nemcsak az a híres írótalálkozó köthető, melyen megszületik József Attila Óda című költeménye, de itt rendezték meg az 1939-es évek júniusában az első lillafüredi Nemzeti Filmhetet is, amely abban az időben a kátyúba jutott magyar filmgyártás újra megindulásában és a magyar film regenerálásában játszott döntő szerepet.

/A cikk az Arcanum adatbázis segítségével készült./

 

 A 30-as évek végén, a filmhatóságok úgy döntöttek, hogy a háborús viszonyok ellenére is ismét érdemes lenne megtartani a magyar filmseregszemlét, hiszen a magyar film jelentős tényező lehetne az európai piacon. Ezen eseményen a szervezők és a színészek népszerű előadásokkal és filmbemutatókkal próbáltak rávilágítani arra, hogy milyen utakat jár magyar film s hogy mi az oka annak, hogy a magyar filmgyártást addig nem vitte az út a "külföldi fellegek" közé.

1939. június 3-án Dr. Kristóf József, a szállók kincstári vezetője, illetve a Palotaszálló igazgatója olyannyira nagy lelkesedéssel fogadta a Filmhét tervét, hogy úgy döntött, a szálló nagytermében Film-bált is rendez. A színészek belépődíj nélküli hangversenyt adtak amellett, hogy levetítették azokat az új filmeket is, melyek addig még nem igazán kerültek nyilvánosságra.

 1940-ben a Filmhét záróülése. Balról jobbra: Fekete Bertalan miskolci polgármester, Lengyel Sándor erdőigazgató, mint tanácsos, Váczi Dezső hírlapíró, Pogány Frigyes államtitkár, báró Wlassics Gyula államtitkár, Kiss Ferenc, Jeszenszky Andor vidéki főkapitány

(Foto Frisch, Miskolci )

A publikált sajtócikkek alapján a filmszemle három éven keresztül, egészen 1941 szeptemberéig került megrendezésre Lillafüreden, melyen természetesen voltak egészen rendhagyó történések is. Ilyen eset volt, amikor egy korabeli fiatal filmrendező, aki producere is volt saját romantikus filmjeinek, a Miskolc csapszéki túra után visszaérkezve a Palotába, erős indíttatással kitakarította a szálló teljes hallját, majd a folyosókat is. Tovább bolyongva, összetalálkozva, egy szintén fiatal zeneszerzővel, akit egyetlen ruhadarabjától, a fürdőköntösétől is megszabadítottak, mindketten morzsáig lakmározták a szálló ételkészletét. A vendégeknek, akik pedig a későbbiekben például bablevesre áhítoztak, érthetően rosszul esett, hogy a személyzet Miskolcról volt kénytelen számukra paszulyt hozatni. 

A lillafüredi Filmhét megnyitója

Kiemelendő, hogy az első, 1939-es Filmhét alkalmával vetítették le azt a fojtott levegőjű, de izgalmas meséjű kémtörténetet, amely közvetlenül a háború előtti időben játszódik Galíciában, az orosz határ mentén. A Toprini nász című filmben, mely kitüntetést kapott a filmszemlén, Tolnay Klári, Jávor Pál és Özvegy Zsóka, illetve Ryder Van mellett kiemelkedett Kiss Ferenc alakítása is, aki a kastélyában valóságos kémműhelyt rendezett be. A színész egy erőszakos és kegyetlen egyéniséget formál meg a vásznon, akit elér a sors keze, és egy revolvergolyó oltja ki az életét.

Képrészlet A Toprini nász című filmből

A következő, 1940-ben megtartott szemlén ugyan bált nem tartottak, azonban igen érdekes csata vette kezdetét, melynek dobhártyarepesztő hangja kellőképpen felverte a környék csendjét. A korabeli orgánumban publikált történet szerint Titkos Ilona,  Erdélyi Mici, Csikós Józsi, Fényes Szabolcs, Szentpály  István és felesége,  dr. Kauzer István, Nagy Sándor, Békeffy István és még többen csónakba pattantak, s a hámori tó csónak flottájából un. convoyt alakítottak. A flotta egyik fele a másik ellen éktelen harci kiáltásokkal fűszerezve indult támadásba. Az újságíró ekképpen publikálja az eseményt:

 „Szabályos harc indult meg a két csónaktábor között, a parton állók nagy örömére és mulatságára. Mondanom sem kell, hogy az egyes csónakösszeütközések után bőven hullottak vízbe a hősi harcosok, de a történeti hűség kedvéért le kell szögezni, hogy az első fenékbe fúrt és felfordult csónak dr. Kauser Istváné volt, az IBUSz filmikölcsönző igazgatóé, aki mellesleg az evezés Európa-bajnoka. A hámoritavi csata eredménye 6 elázott zakó, 3 eltört evezőrúd, 2 eltört és 4 megrongált csónak, nem is beszélve azokról a könnyebb női ruhadarabokról, amelyeket egy-egy evezőlapátos támadás tépett ronggyá. Az elnök úr bölcs szavait tehát csak részben fogadták meg azok, akiknek elpusztíthatatlan jó kedve a munka utáni szórakozást kereste. Hajnali cigányozás sem volt ritka most se, éppen úgy, mint tavaly, részt vettek ezekben azok a filmprimadonnák is, akik színesebbé, érdekesebbé tették a Filmhét talán kissé szürkén hivatalos jellegű programját.”

S arra a megállapításra, hogy a színésznők sokkal nagyobb számmal vettek részt az eseményen, mint a  filmek férfisztárjai, akik erről szinte tüntetőleg távol maradtak, a zsurnaliszta frappánsan reagált:

 „Kár, hiszen amit itt hallottunk, nekik is tanulságos lett volna…”

A cikk az Arcanum adatbázis segítségével készült.

Forrás: 

A lillafüredi filmhét egyik legnagyobb sikere: A Toprini nász  In: Szinházi Magazin, 1939. 2. évfolyam. 25. szám

A legszebben fotografált film:A Hotel Sacher In: Szinházi Magazin, 1939. 2. évfolyam.  26. szám

A nemzeti filmhét szeptember 12-én kezdődik In: Új Magyarság, 1941. július 158. szám

A magyar film regénye In: Film Színház Muzsika, 1965. 9. évfolyam, 11. szám

 Csata a hámori tón In: Szinházi Magazin, 1940. 3. évfolyam, 28. szám

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hamor.blog.hu/api/trackback/id/tr2318232969

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása