A "Magyar Tempe" nyomában...

Hámor

Hámor

Egy amerikai magyar lillafüredi kalandja

Avagy próbálkozni ugyan lehet... :-)

2023. október 19. - SuTóth

Érdekes büntetőügyet tárgyalt a miskolci törvényszék 1932 júniusában, ugyanis egy különös csalás miatt került egyesbíró elé egy szilágysomolyói származású magyar, aki megpróbálta kijátszani a lillafüredi vendéglátást.

/A cikk az Arcanum adatbázis segítségével készült./

Történt ugyanis, hogy Guttfreund Sándor Pittsburgból, aki elektrotechnikai gyártulajdonos is volt, néhány hétig Budapesten tartózkodva, elhatározta, hogy beutazza azon alföldi városokat, melyekhez gyermekkori emlékei kötik. Sajnos utazásai során Debrecenben megbetegedett, s orvosai azt a tanácsolták, hogy menjen el olyan magaslati helyre, mely levegőjével gyógyír lehet majd „megtámadt tüdejére”, mondjuk Lillafüredre. A gyáros így is tett, azonban a hámori üdülőhelyre érkezve azt vette észre, hogy az árak  merőben a magaslatban voltak, ezért úgy határozott, olcsóbb helyen keresi majd a gyógyulást. A pályaudvarra visszaérkezve azonban egy titokzatos idegennel párbeszédbe elegyedett, akivel próbálta megosztani a fájdalmát, hiszen Lillafüred valóban mesés lett volna, az árakat leszámítva. A pályaudvaron újonnan szerzett barát kedvesen megvígasztalta az amerikai magyart, s azt tanácsolta, hogy nyugodtan menjen vissza Lillafüredre, és adja ki magát köztisztviselőnek, így talán lefaraghatja  a gyógyulás költségeit.

Gottfreund megfogadta a tanácsot, lemondta az utazást és hamarosan visszatért Lillafüredre ahol, mint köztisztviselő jelentkezett be, hogy igénybe vehesse az erre a titulusra járó különféle kedvezményeket. A szálloda azonban felfigyelt a gyáros egyes kijelentéseire, amik azt a gyanút keltették, hogy valóban csalóval van dolguk. A csendőrök kiderítették, hogy az érdekes és felettébb gyanús vendég sohasem volt köztisztviselő, így hamar letartóztatták és ügye az ügyészség elé került. Gottfreund  azzal védekezett, hogy erszényéhez képest túlon-túl drágának találta a lillafüredi árakat. A pittsburgi gyárost az egyesbiró ugyan bűnösnek mondta ki csalás vétségében, ám mivel a kárt az amerikai magyar önkéntesen fizette vissza, úgy csupán hétnapi fogházbüntetéssel sújtotta, amelynek letöltését rögtön meg is kezdte a miskolci fogházban.

A cikk az Arcanum adatbázis segítségével készült. 

Forrás:

Reggeli Hirlap, 1932. június, 41. évfolyam, 129. szám

Képjegyzék:

Palotaszálló étterem, Lillafüred 1940-es évek

In: https://hu.museum-digital.org/singleimage?imagenr=42771

Palotaszálló étterme Lillafüreden az 1930-as években

In: https://mandadb.hu/tetel/289890/Palotaszallo_etterem_Lillafured

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hamor.blog.hu/api/trackback/id/tr5218238297

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása